Gitarın Divası Galina Vale ile Söyleşi Gerçekleştirildi.

29.11.2017

27 Kasım 2017 Saat 20.00’de Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonunda Flamenko & Klasik Gitar Resitali vermek üzere Üniversitemize gelen La Diva De La Guitarra (Gitarın Divası) Galina VALE ile 27 Kasım 2017 saat 14.00 'de Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonunda bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşi öncesinde Galina VALE Fakültemiz Dekanı Prof. Sabri YENER’ i makamında ziyaret etti.

Söyleşiye Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri YENER, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İrfan KARADUMAN Fakülte Sekreteri Sadık AYDIN, çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.

Yapılan söyleşide sanatçı kendisinden ve müzik yaşantısından bahsederek: “ Aslen Ukraynalım fakat İngiltere’ de yaşıyorum. Müzisyen bir aileden geliyorum. Gitara küçük yaşlarda başladım, sekiz yaşına geldiğimde Ukrayna devlet televizyonunda düzenlenmiş olan bir programda ilk kez sahne aldım. On iki yaşına geldiğimde ise Kharkov Filarmoni Senfoni Orkestrası ile gitar konçertoları seslendirmeye başladım. Aynı zamanda radyo ve televizyon müzik programlarında da sık sık yer aldım. 15 yaşından itibaren Kharkov Eyaleti Filarmoni Orkestrası'nda gitarist olarak çalışmaya başladım, kimi zaman ayda 20 konser düzenleyerek yoğun bir turne programını başarıyla tamamladım. Bu dönemde Japon gitarist Kazuhito Yamashita, İspanyol flamenko gitaristi Sabicas ve Rus sanatçı Sergei Orekhov'un etkisinde kalarak flamenkoya yöneldim.  Daha önce öğrendiğim klasik gitar stillerine bağlı kalarak içinde Flamenko tekniğinin de olduğu kendime has dramatik bir stil oluşturdum. Dünyanın birçok ülkesinde solo ve orkestra ile konserler verdim. Teknik açıdan zorlayıcı birçok klasik müzik eserini gitar için düzenleyerek seslendirdim. Bu eserler arasında Mussorgsky’nin “Bir Sergiden Tablolar” Rachmaninov’un “ G-minor (Sol minör) Prelude No.5” , Brahms’ın “Macar Dansı No.5” ve Liszt’in  “Macar Rapsodisi No.2”gibi eserler var. Moskova Devlet Gnesins Müzik Koleji'nden mezun olduktan sonra Royal Northern College of Music’de (Manchester, İngiltere) lisansüstü eğitimimi dereceyle tamamladım. Polonya, İtalya, Macaristan, İspanya, Tayland ve Birleşik Krallık’ taki uluslararası gitar ve müzik yarışmalarında birçok ödül aldım. Batı ve Doğu Avrupa, ABD, Orta Amerika, Afrika ve Asya’da 2000'den fazla konser verdim. 2011-2016 yılları arasında Belçika, Fransa, İspanya, Türkiye, Portekiz, Tayland, Güney Kore, Arnavutluk, Kosova, Ukrayna, Meksika ve ABD'de konserler verdim. Halen yoğun bir şekilde çalışmalarıma devam etmekteyim”  dedi.

Söyleşi sırasında gitar müziğinden örnekler de seslendiren sanatçı Ordu’ya üçüncü kez geldiğini Türkiye’de bulunmaktan çok mutlu olduğunu da ifade etti.

Söyleşi, Fakültemiz Dekanı Prof. Sabri YENER’ in Galina VALE’ye çiçek takdimiyle sona erdi.

T.C. Ordu Üniversitesi © 2015 Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU Telefon : 0 ( 452 ) 226 52 00